Nacionalna info linija za ovisnosti

Trebate li informacije kome se obratiti za savjet ili pomoć ako vi ili netko vama blizak ima problem s ovisnošću? Obratite nam se radnim danom od 9 do 16h.

Ovisnost o duhanu

Ovisnost o duhanu je kronično stanje obilježeno jakom žudnjom za nikotinom, spojem koji se nalazi u duhanu i proizvodima kao što su cigarete, cigare, duhan za žvakanje, elektroničke cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice. Nikotin je poznat po svojim stimulirajućim učincima na živčani sustav, no istovremeno ima i snažan potencijal za stvaranje ovisnosti.

Ovisnost o duhanu predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem s brojnim posljedicama za pojedinca i društvo. Dugotrajna uporaba duhanskih proizvoda povezana je s nizom teških zdravstvenih stanja, uključujući više od 20 različitih tipova ili podtipova raka, bolesti srca i krvožilnog sustava, kronične respiratorne bolesti i mnoge druge. Osim toga, pasivno pušenje predstavlja rizik za osobe koje ne puše, posebno za djecu i trudnice.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, procjenjuje se da je duhan  odgovoran za smrt više od 8 milijuna ljudi godišnje. Više od 7 milijuna tih smrtnih slučajeva posljedica je izravne uporabe duhana, dok je oko 1,2 milijuna posljedica izloženost nepušača duhanskom dimu.

Na društvenoj razini, ovisnost o duhanu ima i ekonomske i socijalne posljedice. Troškovi povezani s liječenjem bolesti uzrokovanih pušenjem, kao i gubitak produktivnosti zbog bolesti i preranih smrti, značajno opterećuju zdravstvene sustave i ekonomiju.

U Republici Hrvatskoj, konzumacija duhanskih proizvoda regulirana je Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda. Ovaj zakon obuhvaća regulacije vezane uz uporabu duhanskih proizvoda, njihove prodajne i marketinške aktivnosti, kao i propise koji se odnose na zaštitu nepušača od štetnih učinaka pasivnog pušenja.

Unatoč zakonodavnim mjerama, pušenje i dalje predstavlja značajan problem u Hrvatskoj. Hrvatska se nalazi na listi europskih zemalja s najvećim udjelima pušača. Posebnu zabrinutost izaziva pušenje među djecom i mladima jer rani početak pušenja može dovesti do ovisnosti i ozbiljnih zdravstvenih problema u kasnijim godinama.

Smanjenje pušenja zahtijeva suradnju cjelokupnog društva jer se problem pušenja proteže izvan individualnih navika. Uspješno smanjenje pušenja može se postići samo kroz koordinirane napore koji uključuju vladu, zdravstvene institucije, obrazovne ustanove, medije i zajednicu.

Novi duhanski i nikotinski proizvodi

Novi duhanski i nikotinski proizvodi često se predstavljaju kao alternativa tradicionalnim cigaretama, no važno je znati da svi ti proizvodi, kao i cigarete, sadrže nikotin, koji je visoko adiktivan, te druge kemikalije koje mogu imati negativne učinke na zdravlje.

Budući da se radi o relativno novim proizvodima na tržištu, dugoročni učinci njihova korištenja još su uvijek nepoznati, ali nekoliko ključnih područja zabrinutosti već je identificirano. Posebno zabrinjava njihova popularnost među adolescentima, s obzirom na to da oni mogu postati ovisni o nikotinu pri nižim razinama konzumiranja u odnosu na odrasle te da izloženost nikotinu tijekom adolescencije može rezultirati štetnim i dugotrajnim učnicima na razvoj mozga.

Elektroničke cigarete ili e-cigarete (vaping uređaji, olovke za vape) elektronički su uređaji koji zagrijavaju tekućinu kako bi proizveli aerosol koji korisnici udišu. Tekućine, poznate kao e-tekućine ili vape juice, obično sadrže nikotin, propilen glikol, biljni glicerin, arome i druge kemijske spojeve.

EVALI (eng. E-cigarette or Vaping Associated Lung Injury) je akronim koji označava ozljedu pluća povezanu s uporabom e-cigareta. Ovaj izraz postao je poznat 2019. godine kada su zabilježeni brojni slučajevi ozbiljnih plućnih ozljeda među korisnicima e-cigareta, ponajviše u Sjedinjenim Američkim Državama.

Grijani duhanski proizvodi, također poznati kao “heat-not-burn” (HNB) proizvodi, koriste tehnologiju koja zagrijava duhan na nižu temperaturu nego što je potrebno za izgaranje, stvarajući paru umjesto dima.

Nikotinske vrećice su vrećice koje sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha. Napravljene su za postavljanje između usana i desni te ne zahtijevaju pljuvanje. Blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što su proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca. Teška trovanja mogu biti karakterizirana napadajima i respiratornom depresijom. Posebnu opasnost predstavlja to što konzumaciju kod djece i mladih odrasli teško mogu uočiti i kontrolirati što može dovesti do razvoja ovisnosti već u toj dobi.

Najnoviji dokumenti i istraživanja

Kontakte ustanova koje se bave problematikom ovisnosti u vašem gradu ili županiji možete pronaći u mapi kontakata.

Ako niste sigurni u kojoj ustanovi potražiti savjet ili pomoć, kontaktirajte našu Info liniju.

60,6% odraslih osoba

najmanje je jednom u životu pušilo cigarete.

32,1% učenica i 40,0% učenika

u dobi od 15 godina najmanje je jednom u životu pušilo cigarete.

43,8% učenica i 32,6% učenika

u dobi od 15 godina najmanje je jednom u životu pušilo e-cigarete.

Simptomi ovisnosti
o duhanu

Da bismo mogli govoriti o ovom poremećaju, trebaju biti zadovoljena najmanje tri kriterija.

Izvor: Američka Psihijatrijska Udruga: Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje (DSM-5)

1

Tolerancija na učinke nikotina

2

Simptomi ustezanja nakon apstinencije ili smanjenja uporabe nikotina

3

Uporaba tijekom dugog vremenskog perioda ili korištenje veće količine nego što je predviđeno

4

Velika količina vremena utrošena na nabavu i potrošnju duhana

5

Korištenje koje rezultira smanjenjem važnih društvenih, profesionalnih i rekreacijskih aktivnosti

6

Neprestana želja ili neuspješan napor da se smanji uporaba

7

Uporaba nastavljena unatoč saznanjima o štetnim posljedicama

Česta pitanja vezana uz ovisnosti o duhanu​

Niste pronašli odgovor na pitanje? Nazovite Info liniju!

Accordion-slika

Zavodu za javno zdravstvo vaše županije možete se obratiti za termin savjetovanja koje provode stručni djelatnici službama za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. Za termin savjetovanja možete se naručiti telefonskim putem ili mailom, a za savjetovanje nije potrebna uputnica. Na savjetovanju ćete dobiti informacije o daljnjim koracima vezanim uz liječenje. Neki od županijskih zavoda za javno zdravstvo provode

Škole nepušenja u koje se možete Kontakte županijskih zavoda za javno zdravstvo možete pronaći u mapi kontakata.

Bolnici koja ima specijalizirani odjel/dnevnu bolnicu za liječenje osoba koje imaju problem s ovisnosti o duhanu (Klinika za psihijatriju Sveti Ivan u Zagrebu). Moguće je naručiti se na inicijalni razgovor telefonskim putem ili mailom. Za liječenje u bolnici potrebna je uputnica koju izdaje liječnik opće/obiteljske medicine. Kontakt bolnice možete pronaći u mapi kontakata.

Udrugama koje djeluju u području ovisnosti. Udruge nude različite usluge, kao što je mogućnost savjetovanja, podjela informativnih i edukativnih materijala i sl. Kontakte udruga koje u Hrvatskoj pružaju usluge osobama koje imaju problem s ovisnosti o duhanu možete pronaći u mapi kontakata.

 

Info linija za ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ako niste sigurni kome se obratiti za savjet ili pomoć, kontaktirajte Info liniju za ovisnosti. Putem linije dobit ćete kontakt podatke ustanova i/ili udruga koje djeluju na području vašeg grada/županije.

Uvjet da osoba započne liječenje od ovisnosti jest njena odluka i želja za liječenjem, stoga osobu ne možemo „prisiliti“ na liječenje. S osobom možemo iskreno pričati o njenoj ovisnosti, informirati ju kome se može obratiti u svrhu liječenja te osobi biti podrška u procesu liječenja.

Sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti koja je propisana Kaznenim zakonom može izreći sud. Mjera obveznog liječenja od ovisnosti izriče se osobi koja je počinila kazneno djelo pod odlučujućim djelovanjem ovisnosti o alkoholu, droge ili druge vrste ovisnosti, ako postoji opasnost da će zbog te ovisnosti u budućnosti počiniti teže kazneno djelo.

Osobu s težim duševnim smetnjama koja zbog tih smetnji ozbiljno i izravno ugrožava vlastiti ili tuđi život, zdravlje ili sigurnost može se primiti u psihijatrijsku ustanovu, sukladno postupku za prisilno zadržavanje i prisilni smještaj koji su propisani Zakonom o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Odluku o prisilnom zadržavanju donosi liječnik opće/obiteljske medicine ili psihijatar, a odluku o prisilnom smještaju po žurnom postupku donosi sud.

I konvencionalni i novi duhanski i nikotinski proizvodi predstavljaju rizik za zdravlje. Razine rizika ovise o nizu čimbenika kao što su vrsta i karakteristike proizvoda, način na koji se proizvodi koriste, učestalost korištenja, kako su proizvodi proizvedeni te tko ih koristi.

Kao i cigarete, i novi duhanski i nikotinski proizvodi sadrže nikotin koji stvara snažnu ovisnost.

Sve je više dokaza da su elektroničke cigarete povezane s ozljedama pluća. EVALI (eng. E-cigarette or Vaping Associated Lung Injury) je akronim koji označava ozljedu pluća povezanu s uporabom e-cigareta. Ovaj izraz postao je poznat u 2019. godini kada su zabilježeni brojni slučajevi ozbiljnih plućnih ozljeda među korisnicima e-cigareta, ponajviše u Sjedinjenim Američkim Državama.

Potreban vam je kontakt institucije ili organizacije koja pruža usluge osobama s problemom ovisnosti?

Skip to content