Nacionalna info linija za ovisnosti

Trebate li informacije kome se obratiti za savjet ili pomoć ako vi ili netko vama blizak ima problem s ovisnošću? Obratite nam se radnim danom od 9 do 16h.

Škole nepušenja

Što su škole nepušenja i gdje se održavaju?

Škola nepušenja program je u kojem se interdisciplinarno i primjenom edukativno-psihoterapijskog pristupa maloj grupi polaznika pomaže u odvikavanju od pušenja. Cilj programa je pomoći pušačima u pripremi za prestanak pušenja, prestanku pušenja i održavanju nepušenja. Osim prestanka pušenja, važnost škole je u promoviranju zdravih stilova života, prevenciji bolesti te unaprjeđenju zdravlja. Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koja se prima tijekom odvikavanja od pušenja.
U Hrvatskoj, škole nepušenja provode se u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan,  Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar,  Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te u drugim županijskim zavodima i ustanovama prema interesu.

Kome su namijenjene škole nepušenja i je li program besplatan?

Škole nepušenja namijenjene su osobama koje su neposredno prestale pušiti te onima koji planiraju prestati. Program ove škole uglavnom je besplatan, a broj polaznika je ograničen, no najbolje je kontaktirati organizatora kako biste dobili informacije o dostupnim uslugama i provjerili jesu li besplatne.

Koje usluge pružaju škole nepušenja?

Edukaciju o štetnim posljedicama pušenja, individualno i grupno savjetovanje, izrada planova prestanka pušenja, pristup farmakološkim metodama, grupna terapija, razvoju vještina za upravljanje stresom, praćenje napretka.

Kakav je koncept rada?

Temeljni program Škole nepušenja traje pet dana, nakon čega se nekoliko tjedana radi na održavanju asptinencije. Polaznici sudjeluju na raznim predavanjima i radionicama, grupnom psihoterapijskom radu, a imaju i mogućnost i individualnog rada s terapeutom.

Kontakte ustanova koje se bave problematikom ovisnosti u vašem gradu ili županiji možete pronaći u mapi kontakata.

Ako niste sigurni u kojoj ustanovi potražiti savjet ili pomoć, kontaktirajte našu Info liniju.

Potreban vam je kontakt institucije ili organizacije koja pruža usluge osobama s problemom ovisnosti?

Skip to content