Nacionalna info linija za ovisnosti

Trebate li informacije kome se obratiti za savjet ili pomoć ako vi ili netko vama blizak ima problem s ovisnošću? Obratite nam se radnim danom od 9 do 16h.

Klubovi liječenih alkoholičara

Što su klubovi liječenih alkoholičara i gdje se održavaju?

Klubovi liječenih alkoholičara (KLA) su zajednice ili grupe koje okupljaju osobe koje su prošle kroz tretman liječenja alkoholizma ili su u procesu oporavka, zajedno s članovima njihovih obitelji. Ovi klubovi igraju ključnu ulogu u pružanju kontinuirane podrške i ohrabrenja osobama koje se bore s ovisnošću o alkoholu, kao i u promoviranju dugoročnog oporavka i zdravijeg načina života.

Kome su namijenjene klubovi liječenih alkoholičara i jesu li besplatni?

Klubovi liječenih alkholičara namijenjeni su osobama koji su razvili ovisnost o alkoholu te planiraju potpuno prestati te onima koji  su neposredno prestali konzumirati alkohol pa im je potrebna rehabilitacija i resocijalizacija. Klubovi liječenih alkoholičara uglavnom su besplatni, no najbolje je kontaktirati same klubove kako biste dobili sve informacije o održavanju njihova rada i provjerili jesu li besplatni.

Kakav je koncept rada?

Temeljni način rada unutar klubova liječenih alkoholičara je socioterapija uz manju zastupljenost psihoterapije. Klubovi se temelje na konceptu samopomoći gdje članovi pružaju podršku jedni drugima, dijele iskustva i ohrabruju se u procesu oporavka. 
Aktivni članovi klubova liječenih alkoholičara nisu samo osobe s problemom uporabe alkohola, nego i članovi njihove obitelji, koji zajedno s liječenom osobom rade na održavanju apstinencije te poticanju njegove rehabilitacije i socijalne integracije.

Osim članova obitelji, svaki klub ima i stručnog djelatnika-terapeuta koji stručno vodi klub kreirajući i održavajući atmosferu u klubu. Terapeuti u svom radu koriste neke od brojnih tehnika: poticanje rasprave o određenim sadržajima, otvaranje, pružanje sadržaja za osobno ili obiteljsko promišljanje, podržavanje članova, reflektiranje na zamijećene procese, poticanje iznošenja osobnih iskustava.

Klubovi često razvijaju i aktivnosti izvan klubova koje mogu biti edukativne, odgojne, rekreativne, sportske ili društvene.

Koliko traje boravak?

Sastanci u klubovima su kontinuirani i održavaju se intenzitetom od 1 put tjedno i to uobičajeno istoga dana i u isto vrijeme, a trajanje tih sastanaka je oko 90 minuta.

Važno da se u jednom klubu nikako ne premaši brojka od 12 liječenih osoba uz 12-15 članova njihovih obitelji te jednog do dva stručna djelatnika, odnosno ukupno od 25 do maksimalno 30 članova kluba.

Kontakte ustanova koje se bave problematikom ovisnosti u vašem gradu ili županiji možete pronaći u mapi kontakata.

Ako niste sigurni u kojoj ustanovi potražiti savjet ili pomoć, kontaktirajte našu Info liniju.

Potreban vam je kontakt institucije ili organizacije koja pruža usluge osobama s problemom ovisnosti?

Skip to content