Nacionalna info linija za ovisnosti

Trebate li informacije kome se obratiti za savjet ili pomoć ako vi ili netko vama blizak ima problem s ovisnošću? Obratite nam se radnim danom od 9 do 16h.

Terapijske zajednice

Što su terapijske zajednice?

Terapijska zajednica je institucionalni oblik psihosocijalnog tretmana i pružanja pomoći osobama s problem ovisnosti tijekom određenog vremenskog perioda unutar kojeg se koriste metode rada terapijske zajednice zasnovane na hijerarhiji, precizno strukturiranom programu s jasno definiranim principima povlastica i ograničenja te promoviranju metode samopomoći, odnosno aktivnog sudjelovanja osoba u terapijskom programu.

U Hrvatskoj, osim bolničkog iizvanbolničkog liječenja i psihosocijalnog tretmana koji se provode uzdravstvenom sustavu, već dugi niz godina pojedini oblici psihosocijalnogtretmana osoba s problemom ovisnosti provode se i u terapijskim zajednicama /domovima socijalne skrbi, ali i u sklopu pojedinih udruga koje pružajurazličite oblike psihosocijalne pomoći i tretmana osobama s problemom ovisnostii njihovim obiteljima.

Kome je namijenjena terapijska zajednica?

Terapijska zajednica namijenjena jeosobama koje su uspostavile apstinenciju od sredstva ovisnosti.

Kome je namijenjena terapijska zajednica?

Terapijska zajednica namijenjena jeosobama koje su uspostavile apstinenciju od sredstva ovisnosti.

Koje usluge pružaju terapijske zajednice?

  • savjetodavni rad
  • psihosocijalnu pomoć i podršku
  • radno-okupacijske aktivnosti
  • brigu o zdravlju

Kako postati korisnik terapijske zajednice?

  1. za ulazak u terapijske zajednice koje djeluju kao domovi (ustanove) socijalne skrbi potrebno rješenje Zavoda za socijalnu skrb
  2. kriteriji za ulazak u programe pojedinih terapijskih zajednica koje su ustrojene kao udruge i vjerske zajednice propisani su statutom terapijske zajednice (npr. kriteriji su pripremni razgovori, probni boravak od nekoliko dana i sl.)

Koliko traje boravak u terapijskoj zajednici?

Ovisno o pojedinoj zajednici, različito je trajanje ulaska u program, kao i trajanje samog programa. Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi moguće je osigurati smještaj radi provođenja rehabilitacijskih programa u trajanju sukladno potrebama osobe, a najdulje 3 godine. Pojedine terapijske zajednice omogućavaju i dulji ostanak.

Kakav je koncept rada u terapijskoj zajednici?

  • U svakoj zajednici korisnik prolazi nekoliko faza tijekom svog boravka (npr. faza prilagodbe, introspekcije, više introspekcije i resocijalizacije).
  • U svakoj terapijskoj zajednici postoje određena pravila koja korisnici moraju poštovati, kao i određeni dnevni raspored aktivnosti koji se sastoji od zajedničkih sastanaka, zajedničkih obroka, radne terapije, individualnog i grupnog rada sa stručnim djelatnicima, slobodnog vremena korisnika i dr. Detaljniji raspored nekih zajednica nalazi se na njihovim web stranicama, a o rasporedu drugih može se saznati telefonskim putem/mail-om ili prilikom dolaska u zajednicu.
  • Tijekom boravka u terapijskoj zajednici moguće je školovanje za različita zanimanja (ovisno o dostupnim programima na području kojem djeluje terapijska zajednica te programima koji se provode u sklopu projekata).

Je li boravak u terapijskim zajednicama besplatan?

Neke zajednice su u potpunosti besplatne, a u nekima je potrebno nadoplatiti/platiti za određene troškove: npr. dio troškova puta, trošak smještaja, cigarete, higijenske potrepštine i sl.

Najnoviji dokumenti i istraživanja

Kontakte ustanova koje se bave problematikom ovisnosti u vašem gradu ili županiji možete pronaći u mapi kontakata.

Ako niste sigurni u kojoj ustanovi potražiti savjet ili pomoć, kontaktirajte našu Info liniju.

Kakve terapijske zajednice postoje u Hrvatskoj?  

1

Zajednice se razlikuju po tome primaju li samo muškarce, samo žene, i muškarce i žene/bračne parove, a neke od zajednica imaju mogućnost smještaja majki i djece.

2

Zajednice mogu biti vjerske i sekularne.

3

Zajednice mogu biti poluotvorenog ili zatvorenog tipa.

4

Terapijske zajednice se mogu razlikovati ovisno o tome je li tijekom boravka u njima moguća  detoksikacija, je li dozvoljeno pušenje tijekom programa i sl.

Potreban vam je kontakt institucije ili organizacije koja pruža usluge osobama s problemom ovisnosti?

Potreban vam je kontakt institucije ili organizacije koja pruža usluge osobama s problemom ovisnosti?

Skip to content