Nacionalna info linija za ovisnosti

Trebate li informacije kome se obratiti za savjet ili pomoć ako vi ili netko vama blizak ima problem s ovisnošću? Obratite nam se radnim danom od 9 do 16h.

Sigurnija noćna okruženja

Rezultati istraživanja o raširenostii obrascima uporabe sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske (2019.god.) ukazuju da je svaki četvrti odrasli (15-64 god.) te više od trećine mlađih odraslih (15-34 god.) barem jednom u životu posegnulo za nekom drogom. Istovremeno, devet od deset odraslih barem je jednom u životu konzumiralo alkohol, a sličan postotak utvrđen je i kod mlađih odraslih. Dodatno, tijekom razdoblja od 2011. do 2019. godine, utvrđen je uzlazni trend pušenja, uzimanja sedativa i trankvilizatora, konzumiranja alkohola i uporabe bilo koje  droge kao i kanabisa, ecstasyja, amfetamina i kokaina među odraslim i mlađim odraslim osobama.

Ovi rezultati upućuju na važnost razumijevanja i suočavanja s izazovima koji se javljaju i u okviru noćnog života. Noćni život gradova obuhvaća različite aktivnosti poput koncerata i plesnih zabava te predstavlja izuzetnu privlačnost za mlade i odrasle tijekom cijele godine. Veliki glazbeni festivali koji okupljaju tisuće posjetiteljatijekom ljetnih mjeseci, posebno su popularni. Međutim, važno je naglasiti da takva okruženja mogu biti povezana s određenim rizicima, uključujući uporabu raznih legalnih i ilegalnih sredstava ovisnosti.

Rezultati pilot istraživanja “Noćni život grada: obrasci ponašanja posjetitelja noćnih klubova” (2018.) provedenog u 6 noćnih klubova u Zagrebu potvrđuju tu povezanost. Istraživanje je otkrilo značajnu uporabu legalnih, ilegalnih i novih droga među posjetiteljima noćnih klubova, kako u životu općenito, tako i tijekom posljednjeg mjeseca i večeri u kojoj je istraživanje provedeno.

Budući da je neophodno osigurati zaštitu zdravlja i sigurnost posjetitelja promovirajući odgovorno ponašanje, prevenciju zloupotrebe droga, zaštitu imovine i pružanje brze intervencije u slučaju potrebe, u koordinaciji Hrvatskog zavoda za javnozdravstvo planira se izrada Smjernica za sigurnija noćna okruženja. Cilj Smjernica bit će poticanje organizatora događanja i vlasnika prostora da osiguraju odgovarajuće uvjete za pružanje zdravstvene zaštite, smanjenje šteta i ključnih usluga te time omoguće sigurno okruženje za sve sudionike noćnih događanja.

Najnoviji dokumenti i istraživanja

Kontakte ustanova koje se bave problematikom ovisnosti u vašem gradu ili županiji možete pronaći u mapi kontakata.

Ako niste sigurni u kojoj ustanovi potražiti savjet ili pomoć, kontaktirajte našu Info liniju.

Potreban vam je kontakt institucije ili organizacije koja pruža usluge osobama s problemom ovisnosti?

Skip to content