Nacionalna info linija za ovisnosti

Trebate li informacije kome se obratiti za savjet ili pomoć ako vi ili netko vama blizak ima problem s ovisnošću? Obratite nam se radnim danom od 9 do 16h.

Međunarodni dan svjesnosti o predoziranju

Međunarodni dan svjesnosti o predoziranju obilježava se svake godine 31. kolovoza, s ciljem povećanja osviještenost i informiranosti o navedenom problemu i smanjenja stigme smrti povezanih s drogom.

Uporaba droga prepoznata je kao uzrok smrtnosti koji se može prevenirati, a razni nacionalni i međunarodni strateški dokumenti, smjernice i standardi preporučuju provedbu javnozdravstvenih odgovora koji obuhvaćaju mjere za smanjenje smrti povezanim s uporabom droga.

Prema posljednjem izvješću UN Ureda za droge i kriminal o stanju problematike droga u svijetu, 2022. godine nastavljen je rastući trend smrtnih slučajeva povezanih s uporabom droga, koji se uočava od 2019. godine. Procjenjuje se da posljednjih godina u svijetu godišnje umire najmanje 160 000 ljudi izravno zbog uporabe droga. Najčešći uzrok smrti povezanih s uporabom droga su bolesti jetre i HIV/AIDS-a te predoziranja drogom, a opioidi su primarni uzrok smrti izravno povezanim s uporabom droga.

U Europskom izvješću o drogama 2024., procjenjuje se da su se u Europskoj uniji 2022. godine dogodila najmanje 6 392 smrtna slučaja od predoziranja drogama.

Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je od 2019. do 2023. zabilježeno ukupno 468 smrtnih slučajeva izravno povezanih s uporabom droga.  Tijekom promatranih godina, većina osoba umrla je od predoiranja opijatima, zatim zbog predoziranja uzrokovanog uporabom više ili neodređenih supstanci te ne-opijatskih supstanci.

 

Više informacija o ovoj temi i aktivnostima koje se provode u Hrvatskoj, možete pročitati ovdje, a više informacija o kako prepoznati i reagirati u slučaju predoziranja drogama dostupno je u brošuri.

 

 

Kontakte ustanova koje se bave problematikom ovisnosti u vašem gradu ili županiji možete pronaći u mapi kontakata.

Ako niste sigurni u kojoj ustanovi potražiti savjet ili pomoć, kontaktirajte našu Info liniju.

Galerija slika

Skip to content