Nacionalna info linija za ovisnosti

Trebate li informacije kome se obratiti za savjet ili pomoć ako vi ili netko vama blizak ima problem s ovisnošću? Obratite nam se radnim danom od 9 do 16h.

Analiza tržišta droga EU-a – ključni uvidi za politiku i praksu

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama objavio je izvješće Analiza tržišta droga EU-a – ključni uvidi za politiku i praksu. Izvješće nudi sažetak o tržištu droga u EU-u, koji se temelji na razumijevanju trenutnog stanja droga i prijetnji u nastajanju. Namijenjen je donositeljima odluka koji razvijaju i provode politike i akcije u Europi, kao i praktičarima koji rade u području droga i široj javnosti.

Tržište nezakonitih droga, kontrolirano od strane kriminalnih mreža, predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju Europskoj uniji. Ugrožava javno zdravlje i sigurnost dok potiče ekstremno nasilje i korupciju, potkopavajući samu strukturu društva, demokraciju i vladavinu prava. Sve veća raznolikost i složenost tržišta droga u EU-u također postavlja nove izazove, zahtijevajući sveobuhvatan europski sustav upozoravanja na droge kako bi se poboljšali odgovori i spriječila eskalacija situacije.

Jedan od ključnih aspekata prijetnje leži u iskorištavanju ključne logističke infrastrukture, posebno morskih luka. Kriminalne mreže infiltriraju se u ova središta trgovine i transporta, pretvarajući ih u kanale za tokove droga. Ekonomske i društvene posljedice ovakvog razvoja događaja predstavljaju izazov, eskalirajući sigurnosne prijetnje i daljnje povećanje dostupnosti nezakonitih droga u Europi. Europska unija, stoga, treba ojačati otpornost ovih i drugih logističkih središta kako bi spriječila njihovo daljnje iskorištavanje za nezakonitu trgovinu drogama.

 

Novačenje mladih od strane kriminalnih mreža uključenih u tržišta droge pogoršava ovu krizu. Kriminalne organizacije namamljuju ili prisiljavaju ranjivu mladež na sudjelovanje u opasnim i nezakonitim aktivnostima. To ugrožava njihove buduće prilike i produžava ciklus kriminala i nasilja, što ističe potrebu za snažnim fokusom na prevenciju.

Ometanje tih kriminalnih mreža predstavlja složen izazov jer se neprestano prilagođavaju vanjskim šokovima i sve više koriste specijalizirane kriminalističke usluge. S obzirom na globaliziranu prirodu ovih mreža, potpomognute tehnološkim razvojem, one također sve više koordiniraju svoje aktivnosti nezakonite trgovine drogom izvan Europske unije. To naglašava ključnu ulogu međunarodne suradnje u ometanju kriminalnih mreža i ruta opskrbe. Dok su uhićenja ključnih pojedinaca i dalje važna, nužno je povećati sposobnosti tijela za provedbu zakona i pravosudnih tijela za razbijanje čitavih kriminalnih mreža, osobito u suradnji s međunarodnim partnerima.

Izvješće je dostupno na poveznici: https://www.europol.europa.eu/publications-events/publications/eu-drug-markets-analysis-2024-key-insights-for-policy-and-practice

Kontakte ustanova koje se bave problematikom ovisnosti u vašem gradu ili županiji možete pronaći u mapi kontakata.

Ako niste sigurni u kojoj ustanovi potražiti savjet ili pomoć, kontaktirajte našu Info liniju.

Galerija slika

Skip to content