Nacionalna info linija za ovisnosti

Trebate li informacije kome se obratiti za savjet ili pomoć ako vi ili netko vama blizak ima problem s ovisnošću? Obratite nam se radnim danom od 9 do 16h.

Objavljen novi modul Europskog izvještaja o tržištu droga: Heroin i ostali opioidi

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) 24. siječnja 2024. godine objavio je i predstavio modul  Europskog izvještaja o tržištu droga: Heroin i ostali opioidi koji opisuje procese, materijale i uključene dionike u različite faze i razine tržišta. U modulu su opisane procjene prijetnji, identificirana ključna pitanja i definirane preporuke za djelovanje na razini Europske unije i država članica.

Ilegalna konzumacija opioida izaziva veliku zabrinutost u Europi, a koja je prvenstveno usmjerena na heroin. Međutim, sve se više usmjerava pažnja i na druge opioide, posebice gledajući situaciju u Sjedinjenim Američkim Državama. Na području Europe konzumacija heroina i ostalih opioida odgovorna je za 74% slučajeva predoziranja sa smrtnim ishodom prijavljenih tijekom 2021. godine te je procijenjen milijun visokorizičnih korisnika opioida u dobi od 15 do 64 godina.

 

Tržište opioidima sve je složenije i uključuje diverzificirane lijekove te međunarodno kontrolirane i nove sintetske opioide iz više izvora. Prema zdravstvenim podacima, metadon, buprenorfin, fentanil i njegovi derivati sve su više prisutni na europskom tržištu, a tijekom 2021. godine registrirano je šest novih sintetskih opioida od kojih je tri pripadalo skupini benzimidazola te su preostala tri klasificirana kao ostali opioidi.

Tijekom 2021. godine u Europskoj uniji je zaplijenjeno 9.5 tona heroina što predstavlja najveću zaplijenjenu količinu u zadnjih 20 godina. Između 2011. i 2021. godine zaplijenjena količina heroina se udvostručila, dok je nastupio pad cijene te porast čistoće heroina. Nakon zabrane kultivacije opijumskog maka u Afganistanu 2022. godine došlo je do pada uvoza heroina. Međutim, tržište se usmjerilo na proizvodnju sintetskih opioida. Balkanska ruta i dalje je aktivna u krijumčarenju heroina za europsko tržište.

Više informacija možete pročitati u publikaciji dostupnoj na poveznici: https://www.emcdda.europa.eu/publications/eu-drug-markets/heroin-and-other-opioids_en.

Kontakte ustanova koje se bave problematikom ovisnosti u vašem gradu ili županiji možete pronaći u mapi kontakata.

Ako niste sigurni u kojoj ustanovi potražiti savjet ili pomoć, kontaktirajte našu Info liniju.

Galerija slika

Skip to content